המאמר נכתב על ידי ד"ר יצחק רמון
הרמת עפעפיים - למה ואיך ?
עם השנים, מצטברים עודפי עור ושומן בעפעפיים.
בעפעפיים העליונים, הדבר מתבטא בכך שעור העפעפיים העליונים מכסה על הריסים, עד כדי הפרעה לשדה הראייה, ובנשים הדבר מתבטא בקושי להתאפר, מאחר וקו הריסים מוסתר. בנוסף יש בלט של שומן בחלקו של העפעף הקרוב לאף.
בעפעפיים התחתונים הדבר מתבטא בקמטים מרובים ובשקיות, המשווים לסובלים מהבעייה מראה עייף.
בניתוח הרמת עפעפיים עליונים, העור העודף ועודפי השומן מוסרים, דרך חתך בשקע המצוי כ 7-10מ"מ מעל הריסים, כך שהוא אינו נראה לעין. במידה ויש עודפי עור מרובים בצדדים, העור העודף מוסר דרך חתך הנמצא בקמטוטים שלצידי העיניים, כך שקשה להבחין בו.
מצב בו העפעף מכסה על האישון, נקרא צניחת עפעף או "פטוזיס". מצב זה אינו נובע מכובד העפעף, אלא כתוצאה מבעייה בשריר המרים את העפעף. ניתן לקצר או לתקן שריר זה במהלך ניתוח עפעפיים עליונים, אך הדבר עלול לגרום לאסימטרייה בגובה העפעפיים וצורך בניתוח נוסף ל"כיוון" גובה העפעפיים.
בניתוח הרמת עפעפיים תחתונים, החתך נעשה מתחת לריסים ובהמשך באחד הקמטים המצויים לצד העין. לאחר הפרדת העור והשריר, מוצאים עודפי השומן, היוצרים את השקיות, העור נמתח לצדדים ועודפי העור מוסרים. נפיחות באזור הנמצא מתחת לארובות העיניים, נובעת בדרך כלל מהצטברות נוזלים באזור זה (בצקת), והניתוח השגרתי לעפעפיים התחתונים, אינו מעלים נפיחות זו.
ניתוח הרמת עפעפיים נעשה בהרדמה מקומית, עם טישטוש דרך הוריד ובמהלכו, לא ניתן לחוש בכאב.
לאחר הניתוח, יש נפיחות ניכרת של העפעפיים ושטפי דם, החולפים ברובם תוך 5-10 ימים. התפרים מוצאים לאחר 3-5 ימים. על פי רוב אין כאבים לאחר ניתוח זה.
בניתוח זה יש גם סכנה לדימום, אסימטרייה, משיכה של העפעף כלפי מטה וקושי בסגירת העיניים, ולכן יש לבצע את הניתוח אצל מנתח בעל ניסיון רב בניתוחים אלה.